De Tien Mooiste Watervallen Ter Wereld

Watervallen blijven een van de meest spectaculaire dingen om te zien. En vaak als je op vakantie bent kom je de mooiste watervallen tegen. In Nederland kennen we het niet echt, maar in andere Europese landen en daarbuiten vind je de mooiste en meest indrukwekkende watervallen ter wereld. Soms moet je er even voor rijden, maar soms kan je ze ook gewoon vanuit jouw swim up kamer bekijken. Hoe vet is dat?! In dit overzicht vind je de top-10 mooiste watervallen ter wereld!

1. Sutherland Waterval – Fiordland, Nieuw Zeeland

De Sutherland Waterval is niet echt een bekende waterval, maar staat met stipt op nummer één van de mooiste watervallen ter wereld. Nieuw- Zeeland is een land met volop natuurschoon en, ook al heb ik ook nog nooit gehoord van de Sutherland Waterval, het verrast me niet dat deze als mooiste waterval van de wereld wordt gezien met zijn 580 meter hoogte. Dit is bovendien gelijk één van de hoogste watervallen ter wereld. Zoals veel grote watervallen bestaat ook deze uit drie delen. De eerste stroming water komt van een hoogte van 229 meter naar de aardkloot toegevallen, de tweede is 248 meter hoog en de laatste zo’n 109 meter. De waterval is altijd omgeven door wind en mist, waardoor het lijkt alsof je midden in een sprookje bent beland. Als het niet regent kun je zelfs achter de waterval doorlopen!

2. Angel watervallen – Venezuela

De Angel watervallen bevinden zich in Venezuela, Zuid- Amerika. Zuid- Amerika staat bekend om zijn mooie natuur waaronder de mooie watervallen. De Angel watervallen hebben een hoogte van 979 meter (bijna een kilometer hoog dus) en het zal je niet verbazen dat deze waterval de hoogste waterval ter wereld is. Vele toeristen bezoeken deze bijzondere plek om te genieten van de Angel watervallen. Het water komt van zo’n gigantische hoogte dat het water nauwelijks de kans krijgt om daadwerkelijk neer te storten. Het meeste is namelijk al verdampt of weggewaaid alvorens het de grond raakt. Als je naar het plaatje hierboven kijkt zie je meteen waarom deze waterval, gelegen in het Canaima National Park, zo’n grote trekpleister is en op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. In dit natuurgebied leven zelfs nog indianen. Dat maakt het plaatje helemaal compleet, toch?

3. Iguazu watervallen – Argentinië

Zuid- Amerika blijkt een erg populaire plek te zijn voor de mooiste watervallen ter wereld. Ook nummer 3, de Iguazu watervallen in Argentinië, bevindt zich namelijk in Zuid- Amerika. Deze waterval is relatief klein met een hoogte van 87 meter en grenst aan Brazilië en Argentinië. De Iguazu Watervallen compenseren hun hoogte met hun wijdte: de watervallen strekken uit tot maar liefst 2,7 kilometer. Het water komt niet in één rechte vrije val naar beneden denderen, maar in 275 trapjes. De trapjes lopen naar beneden en splitsen zich vervolgens uit in kleinere watervallen. Hiervan zijn er ongeveer 300 geteld en dit maakt de Iguazu watervallen van Argentinië zeer bijzonder en vooral beeldschoon, zoals je hieronder kunt zien.

Er worden speciaal voor toeristen helikoptervluchten georganiseerd, zodat de watervallen ook te bewonderen zijn vanuit de hemel.

4. Kaieteur watervallen – Guyana

De Kaieteur watervallen hebben zich ook gevestigd in Zuid- Amerika, vanuit een hoogte van 251 meter en een wijdte van 113 meter. In tegenstelling tot de Iguazu watervallen valt het water van de Kaieteur watervallen wel direct naar beneden. Deze waterval behoort tot één van de grootste en is vijf keer zo groot als de Niagara Falls. Het is een zeer bijzondere waterval, omdat hij midden in de wildernis te vinden is. Er is geen hotel, weg of winkel in de weide omgeving te bekennen. Hierdoor zijn de Kaieteur watervallen misschien wat minder bekend en toeristisch.

5. Victoria watervallen – Zimbabwe

De Victoria watervallen bevinden zich tussen Zimbabwe en Zambia aan de Zambezi Rivier. De Victoria watervallen hebben een hoogte van 107 meter, maar een wijdte van wel 1737. Het water maakt over deze breedte een vrije val, hetgeen deze waterval zo speciaal maakt. Het water valt namelijk als een deken, aan een ‘stuk’ recht naar beneden, zonder dat hij vertakt of door rotsen wordt onderbroken. Zodra het water neerkomt, wordt het door de kracht weer naar boven gestuwd tot soms wel 400 meter hoogte. Dit effect is waar te nemen tot 50 kilometer in de lucht tijdens georganiseerde helikoptervluchten.

6. Niagara watervallen – VS en Canada

De Niagara watervallen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Deze staat misschien op nummer zes in onze lijst, maar het is zeker één van de mooiste watervallen ter wereld. De Niagara Falls zijn slechts 51 meter hoog, maar heeft een breedte van 1203 meter. Deze waterval is een trekpleister voor toeristen en daredevils die er veel enge stunts uithalen. Hier gebeuren dan ook helaas regelmatig ongelukken. De Niagara watervallen hebben naast hun wonderschone uiterlijk ook een economisch doel: hij wordt namelijk gebruikt voor de opwekking van energie. Wat een nadeel is aan de Niagara watervallen is dat er elk jaar zo’n 28 miljoen toeristen deze waterval komen bezoeken. De omgeving maakt hier goed gebruik van om de economie draaiende te halen. Deze massatoerisme zorgt er helaas voor dat de Niagara Falls niet meer in zijn pure, natuurlijke staat te zien is. Desalniettemin blijft het een prachtig schouwspel.

7. Yosemite watervallen – VS

Ook bij de Yosemite watervallen, eveneens gelegen in de Verenigde Staten, hebben de toeristen een prominent plaatsje ingenomen in de omgeving. De Yosemite watervallen zijn met zijn 739 meter de op zes na grootste watervallen ter wereld en de grootste van de Verenigde Staten. De omgeving waaruit de waterval opdoemt is schitterend. Er zijn volop granieten rotsen en Sequoia Bomen te bewonderen. Ook deze waterval bestaat uit drie verschillende delen. Een helikoptervlucht is bij deze waterval overbodig, omdat de omgeving hoger gelegen gebieden kent met een adembenemend uitzicht op de Yosemite watervallen.

8. Plitvice watervallen – Kroatië

Dit is de eerste waterval gelegen in Europa in de lijst. De Plitvice watervallen bevinden zicht in Kroatië. Aangezien er tijdens de oorlog in Joegoslavië veel mooie natuur kapot gemaakt is, mogen we in onze handjes klappen dat we nog kunnen genieten van de Plitvice waterval die echt een bezoekje waard is. De omvang ervan is niet wat het meest opvalt, maar de omgeving en het complete plaatje wel. Deze hele omgeving straalt een bijzonder kleurenpalet uit, van azuur blauw tot groen. Dit is afhankelijk van de lichtinval.

De Plitvice watervallen bevinden zich in een wereldberoemd nationaal park. Dit nationale park is bekend om de ontelbare meren die door kleinere watervallen worden gesplitst. We hebben het dan niet over tientallen watervallen, maar wel duizenden! Die vele watervalletjes zijn ontstaan doordat het water langs verkalkte, rechtopstaande planten naar beneden is gaan stromen.

9. Skogafoss waterval – IJsland

De Skogafoss, ook wel Skogarfoss gespeld, waterval is gesitueerd in het zuiden van IJsland. Volgens veel mensen is de Skogafoss waterval de mooiste waterval van IJsland. Hij is vrij klein van stuk en kent een hoogte van 60 meter en een breedte van 25 meter. Ben je van plan om de Skogafoss waterval eens te bezoeken, dan kan je geweldig kamperen aan de voet van deze waterval.

10 Gullfoss waterval – IJsland

De Gullfoss waterval in IJsland bestaat uit twee trappen en stroomt vervolgens een prachtige, groene kloof in. De Gullfoss waterval staat niet bekend om zijn grootte (hij is zelfs erg klein), maar om het plaatje. Het water van deze waterval komt van de Witte Rivier, de Hvîta, waar je langs af kunt wandelen. Boven aangekomen heb je een adembenemend uitzicht op de waterval. Bij mooi weer is er bij de Gulfoss waterval ook vaak een regenboog te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *