Turkije op zijn best

Turkije is en blijft in trek als zomerbestemming. Wat de boekingen betreft eindigt dit gastvrije land nu al in de top 10 van populaire vakantiebestemmingen. Om je te helpen bij de keuze van jouw favoriete vakantiebestemming, beschrijven wij in dit tweede deel de belangrijkste plekken aan de Lycische en de Egeïsche kust, die ook zeer geschikt zijn voor een rondreis Turkije. Je weet dan precies welke plaatsen het allemaal waard zijn om te bezoeken. 

De Lycische kust

De Lycische kust, ook wel de ‘Klassieke Kust’ genoemd, maakt deel uit van de Egeïsche kust en strekt zich uit van Marmaris tot Kaş. De twee bekendste vakantieoorden hier zijn Marmaris en Fethiye.

Marmaris

De sfeervolle badplaats Marmaris ligt aan een prachtige azuurblauwe baai, omgeven door steile, met pijnbomen en dennen beboste heuvels. Deze vrij uitgestrekte stad heeft twee centra. In het oude centrum achter de jachthaven kun je in de grote bazaar uren winkelplezier beleven en de feestneus kan er in de bekende Barstreet terecht voor een bruisend nachtleven. Dat is één van de vele redenen waarom deze stad veel aangedaan wordt bij rondreizen Turkije. Ook in het moderne toeristische centrum van Marmaris, dat langs de brede door palmbomen omzoomde promenade ligt, vind je tal van winkels en uitgaansmogelijkheden. Marmaris zelf heeft een smal en vrij druk strand. Gezinnen met kinderen verblijven bij voorkeur in het nabijgelegen en veel rustigere Içmeler met zijn brede, langzaam aflopende stranden.

Fethiye

Ca. 135 km ten zuidoosten van Marmaris ligt het moderne havenstadje Fethiye, bekend vanwege zijn prachtige baai met tal van kleine, nog ongerepte eilandjes. In de smalle pittoreske straatjes met hun vele boetiekjes en winkeltjes kun je uitstekend shoppen, evenals in de typisch Turkse bazaar en op de vermaarde Fethiye markt die op dinsdag en vrijdag gehouden wordt. Goede uitgaansmogelijkheden vind je voornamelijk rond de haven. Fethiye zelf heeft geen strand, maar er zijn enkele gemakkelijk te bereiken stranden in de buurt. Het op 4 km van het centrum gelegen Çalis Beach bijvoorbeeld heeft een mooi langgerekt kiezelstrand omgeven door prachtige pijnboombossen. Het bekendste strand is wellicht de ‘Blauwe Lagune’ van Ölüdeniz, gelegen op ca. 14 km van Fethiye, waar het ook mooi duiken is. Dit parelwitte zandstrand behoort tot de mooiste en meest gefotografeerde stranden ter wereld. De Egeïsche kust Verder langs de Egeïsche kust liggen de populaire badplaatsen Kusadasi en Bodrum.

Kusadasi

Kusadasi, gelegen rond een schitterende baai, is een van de belangrijkste aanlegplaatsen voor cruiseschepen en een van de meest drukbezochte badplaatsen aan de Turkse westkust. De ‘toeristische hoofdstad van het Egeïsche Zeegebied’ is beslist geen plaats voor mensen die van rust houden. In de twee traditionele Turkse bazaars in het centrum van de stad, de Grand Bazaar en de Orient Bazaar, heerst altijd een gezellige drukte en in Barstreet, de luidruchtigste straat van Kusadasi, staan de talloze bars, kroegen, pubs en discotheken garant voor urenlang ongeëvenaard partyplezier. Stranden vind je in Kusadasi zelf niet, maar wel in de onmiddellijke omgeving. De meest bekende zijn Ladies Beach en Silver Beach waar je ook heel wat watersportmogelijkheden vindt. Het iets verder gelegen Long Beach is vanwege zijn langzaam aflopende stranden meer geschikt voor gezinnen met kinderen. Voor wie wat cultuur wil opsnuiven, is een bezoek aan de oude Romeinse stad Efeze, op 20 km ten noorden van Kusadasi, een echte aanrader.

Bodrum

Bodrum ligt aan de Golf van Gökova in het uiterste zuiden van de Egeïsche Zeekust. In deze charmante badplaats met zijn vele smalle pittoreske straatjes en sfeervolle bazaarwijk is het gezellig winkelen. Fuifnummers kunnen er terecht in de ‘Halicarnassos’, een van de grootste openluchtdiscotheken van Europa. In en rond Bodrum vind je tal van beschutte baaien waar je heerlijk kunt zwemmen, duiken en zeilen. Andere bekende badplaatsjes op het schiereiland Bodrum zijn het levendige Gümbet, het rustige Bitez, het mooie Turgutreis, het groene Gündogan en het schilderachtige Torba.